Hayata Johari Penceresi’nden Bakmak

Irem Goknar
2 min readApr 2, 2023

--

Her insanın kendine özgü bir karakteri vardır. Kimimiz girişken, konuşkan veya enerjikken kimimiz de çekingen, hassas veya tembel olabiliriz. Bizi biricik yapan da budur aslında. Verimli bir hayat için kendimizi tanımak ve gelişim yönlerimize odaklanmak çok önemlidir. İşte bugün sizlere bu yolda işinize yarayacak bir yöntemi açıklayacağım: Johari Window yani Johari Penceresi.

Bu yöntem 1955’te Amerikalı iki psikolog Joseph Luft ve Harry Ingram tarafından geliştirilmiştir. Amaç, kişisel farkındalığı yükseltmek ve grup içindeki karşılıklı anlaşılmayı arttırmaktır. Ayrıca grup içindeki ilişkileri ölçmek ve yükseltmek için de kullanılabilir. Johari Penceresi modeli 4 farklı değişken üzerine odaklanmaktadır:

Yukarıda hazırladığım görsel bir miktar karışık gelebilir ama şimdi her alanı size tek tek açıklayacağım.

Açık Alan: Kişinin hem kendisi tarafından hem de diğerleri tarafından bilinen özellikleridir. Bu özellikler duygu, davranış, hareket, düşünce yetenek gibi her şeyi içerebilmektedir. Bu alan ne kadar geniş olursa, sizin için o kadar iyi olacaktır. Örnek vermek gerekirse, siz kendinizi dürüst, anlayışlı ve pozitif olarak tanımlarken, arkadaşlarınız da sizi bu şekilde tanımlıyorsa bu özellikler sizin açık alanınızda yer alır.

Kör Alan: Bu alanda yer alan özellikler, sizin kendinizle ilgili keşfetmediğiniz ama karşınızdakilerin sizinle ilgili keşfettiği özellikleri içermektedir. Örneğin, siz farkında olmasınız da arkadaşlarınız sizinle ilgili gözlemlerinizden sonra unutkan, tembel ve dikkatsiz olduğunuz kanısına varabilir. Bu alanı mümkün olduğunca minimize etmeniz önemlidir. Yazımın devamında bunun nasıl olacağını sizlerle paylaşacağım.

Gizli Alan: Bu kısımda yer alan özellikler sadece sizin tarafınızdan bilinenleri içermektedir. Örneğin, hayalinizde bir gün satış müdürü olmak vardır ve bunu kimseyle paylaşmamışsınızdır. İşte bu sizin gizli alanınızda yer alır. Gizli alandaki bilgiler paylaşıma kapalı olduğunuz alanları da içerir aslında. Bu alanı ne kadar küçültürseniz, harekete geçme hevesiniz de o derecede artacaktır.

Bilinmeyen Alan: Bu alanda yer alan özellikler, ne sizin tarafınızdan, ne de karşınızdakiler tarafından bilinir. Örnek vermek gerekirse, belki güzel sanatlara karşı keşfedilmemiş bir yeteneğiniz veya sizin bile farkına varmadığınız korkularınız olabilir! İşte bunlar sizin bilinmeyen alanınızdır ve ne kadar çok olurlarsa sizin gelişmenizi o kadar çok engellerler.

Peki bu alanları bilmek ne işe yarar? Aslında bütün bu alanları bilmek ve derecelerine hakim olmak sizin öz farkındalığınızı yükseltip kendinizi geliştirmenize olanak tanır. Farkındalığı yüksek insanlar hayatta karşılarına çıkabilecek her şeyin üstesinden gelebilen insanlardır.

Johari Penceresi’nde amaç Açık Alan’ı maksimum seviyeye getirmektir. Bunu geliştirmek için şu yöntemler idealdir:

  1. Sizinle ilgili uygun bilgileri karşınızdakilerle paylaşmak (Gizli Alan’ı minimize eder)
  2. Karşınızdakilerden feedback almak (Kör Alan’ı minimize eder)
  3. Yeni maceraları ve deneyimleri tecrübe etmek (Gizli, Kör ve Bilinmeyen Alanlar’ı minimize eder)

O halde kendinizi geliştirmek için harekete geçmeye ne dersiniz? Umarım bu yöntemin sizler için bir faydası olur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Sevgiler,

İrem

--

--

No responses yet